Business Trainer Academy
  • home
  • Webshop
  • Mijn bedrijf
  • Mijn boek
  • GRATIS WEBINARS
Word je mijn VIB?

Staat het geven van webinars al lang op jouw ‘to-do-list’ en komt het er maar niet van?

3/6/2018

0 Reacties

 
Foto
Heel wat professionele trainers en coaches lijken het lastig te vinden om aan de slag te gaan met live online trainingen, webinars. Het staat bij velen op de “to-do-list”, maar als puntje bij paaltje komt, lijden ze aan uitstelgedrag. Toch begin je beter vandaag nog met het geven van (live) online trainingen. Webinars – en bij uitbreiding alle vormen van online trainen – zullen in de toekomst alleen maar aan belang winnen.
Wat zijn webinars?
Webinars zijn live online trainingen, waarbij de trainer vanop afstand en via het internet training geeft aan meerdere mensen tegelijkertijd. Dat aantal kan variëren: van een handvol cursisten tot meer dan 100 deelnemers. Ook al kunnen veel mensen samen plaatsnemen in de virtual classroom, toch zijn webinars een solitaire aangelegenheid: iedereen zit op een andere locatie aan het scherm gekluisterd. Een goeie trainer slaagt er evenwel in om de deelnemers geboeid te houden van begin tot einde en ze het gevoel te geven dat ze in groep deelnemen en leren. Hoewel een webinar de ideale manier is om heel veel mensen met eenzelfde training te bereiken, maken nog niet veel trainers gebruik van deze methode. En dat is een gemiste kans.
 
Over acteurs en toneelspelers
Op het moment dat Marijke instapte in mijn opleiding Schitteren als trainer, online en offline ervoer ze een weerstand bij de gedachte dat ze zelf een live webinar moest geven. Ik ben een toneelspeelster, geen actrice, zei ze. Een toneelspeler heeft nood aan een live publiek, aan live interactie met directe feedback van de toeschouwers. Een acteur of actrice ervaart die nood niet of veel minder.
Misschien ben jij net als Marijke en vind je het eng dat je bij het presenteren van een webinar geen oogcontact kan maken met jouw publiek, dat je het moet stellen zonder bevestigende blikken.
Het klopt dat je tijdens een online training geen non-verbale signalen opvangt. En net dat vinden sommige trainers lastig. Geldt dit ook voor jou? Weerhoudt dit jou op vandaag om te starten met online trainen?
 
Omdenken
Eerlijk is eerlijk: je hebt ongetwijfeld ook al eens minder aangenaam gedrag meegemaakt tijdens jouw trainingen. Storend gedrag dus, zoals cursisten die iedere sessie opnieuw te laat arriveren, die hun medecursisten niet laten uitspreken, die jou in de rede vallen, die jouw kennis in twijfel trekken of die duidelijk laten blijken dat ze niet veel zin hebben om van jou te leren. Allemaal zaken die irritatie kunnen opwekken.
Hoe fijn zou het niet zijn, als niemand tijdens jouw training gestoord wordt, als geen enkele cursist zich geremd voelt om antwoorden of opmerkingen met jou te delen, als niemand de anderen in de rede valt, enz.?
Wel, dankzij webinars is dit mogelijk en in dat opzicht kunnen webinars voor een betere beleving van de training zorgen dan live offline trainingen.
 
En wat meer is…
Dankzij webinars kan je niet alleen kwalitatieve trainingen geven, je kan ook veel meer mensen helpen. En dat is uiteindelijk waarom trainers doen wat ze doen: ze willen mensen helpen, begeleiden en ondersteunen om sprongen te zetten in hun persoonlijke of professionele groei. Als trainer is jouw tijd evenwel schaars. Je kan maar x aantal mensen vooruithelpen op een dag. Tenzij je natuurlijk slim gebruikmaakt van webinars. Dan wordt plotsklaps jouw bereik een pak groter. Hoe meer mensen je met eenzelfde inspanning kan bereiken, hoe meer mensen je kan helpen. Een win-win voor beide partijen.
 
Wegwerken van barrières
Uit een klein onderzoek dat ikzelf heb gevoerd bij mijn klanten, blijkt dat behalve het technische aspect ook nog twee andere barrières trainers in de weg staan. De eerste barrière heb ik hierboven omschreven: sommige trainers zijn toneelspelers en hebben een live publiek nodig dat zich fysiek in dezelfde ruimte bevindt. De tweede barrière is de confrontatie met het eigen videobeeld en het eigen stemgeluid. Het feit dat zowel beeld als geluid opgenomen worden, voelt voor vele trainers niet comfortabel aan.
 
Barrières wegwerken
Ik ben er echter van overtuigd dat met een kleine inspanning deze drie barrières weggewerkt kunnen worden. En dat door er gewoon mee van start te gaan, door volop te experimenteren, door waardevolle feedback te krijgen en met die feedback aan de slag te gaan.
Die veilige omgeving waarin experimenteren, fouten maken, feedback en leren centraal staan, creëer ik tijdens de opleiding Schitteren als trainer, offline en online.
 
Een Train The Trainer met alles erop en eraan
De opleiding Schitteren als trainer, online en offline is een must voor iedere trainer die zich verder wil ontwikkelen en succesvol wil starten met online trainen. Behalve online trainen krijgen ook offline trainingen ruime aandacht. Lees hier wat de deelnemers van deze opleiding vinden.
Bekijk de opleiding
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Elke Van parys

    ° Professionele Business Trainer sinds 2000
    °Geaccrediteerd trainer  Insights Discovery
    ° Trainer Lichaamstaal
    ° Gecertificeerd coach

    Foto

    RSS-feed

Foto
Foto
  • home
  • Webshop
  • Mijn bedrijf
  • Mijn boek
  • GRATIS WEBINARS