Business Trainer Academy
  • home
  • Webshop
  • Mijn bedrijf
  • Mijn boek
  • GRATIS WEBINARS
Word je mijn VIB?

kijk eens diep in mijn ogen...

27/12/2017

0 Reacties

 
Foto
Afgelopen maand gaf een van mijn cursisten me na afloop van de training een mooi compliment. “Elke, ik heb er specifiek op gelet: je hebt echt met ieder van ons connectie gemaakt. Ik neem regelmatig deel aan trainingen en heb dit nog niet veel mogen ervaren. Ik ben er zeker van dat ieder van ons zich sterk betrokken heeft gevoeld tijdens deze training.”
Connecteren met jouw publiek
Ik vond dat een enorm schoon compliment. Als trainer is het namelijk onze missie om de aandacht van de deelnemers van begin tot einde vast te houden. Hoe beter we hierin slagen, hoe beter het rendement. Dat spreekt voor zich.
 ​
Maar… hoe doe je dat, echt connecteren?
Om echt te connecteren met jouw publiek dienen van bij de start drie basiselementen aanwezig te zijn: (1) een open lichaamshouding, (2) een oprechte, warme glimlach en (3) oogcontact. Over dat laatste element wil ik het graag hebben in dit artikel.
 
De ogen, de voeten en het bovenlichaam
Om iemand het gevoel van oprechte aandacht te geven, zorg je er best voor dat tijdens het oogcontact ook jouw bovenlichaam en jouw voet(en) naar de persoon in kwestie gericht zijn. Draai je dus of verplaats je in de richting van de andere persoon.
 
De ideale duur van het oogcontact
De kunst bestaat erin om het oogcontact net zolang aan te houden dat de ander het ervaart als oprechte aandacht. Het oogcontact duurt daarom best niet te kort en ook niet te lang.
 
Maar wat betekent dit concreet?
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je iemand langer dan 7 seconden aankijkt, het oogcontact voor de ander als oncomfortabel aanvoelt. 7 seconden blijkt dus de limiet te zijn.
Bij het maken en aanhouden van oogcontact kan je naast deze tip ook volgende drie tips in acht nemen.
 
Tip 1: als je oogcontact maakt met iemand in het publiek, knik dan na een paar seconden bevestigend. De kans is groot tot zeer groot dat de ander op zijn beurt bevestigend ja knikt. Hij doet dit, omdat we - door zelf ja te knikken - de spiegelneuronen in de hersenen van deze persoon geactiveerd hebben. Op het moment dat de ander ja knikt, is de connectie gemaakt en kan je jouw focus verleggen naar een andere deelnemer in het publiek.
 
Tip 2: wanneer je oogcontact maakt, stel je dan voor dat je die persoon tegelijkertijd ook de hand schudt. Wat geldt voor oogcontact, geldt ook voor de handdruk. Die houd je ook best niet te lang aan. Houd het oogcontact aan net zolang als je de handdruk zou aanhouden.
 
Tip 3: beeld je tijdens het oogcontact in dat je een goed gevuld glas wijn uitschenkt aan elk van jouw toehoorders. Wees dus niet krenterig en schenk geen druppels uit. Dat zou betekenen dat het oogcontact veel te vluchtig is en je dus geen connectie maakt. Waak er natuurlijk ook over dat het glas niet overloopt. Bij te lang oogcontact zal de ander dat immers helemaal niet als prettig ervaren. En nog belangrijker: zorg dat iedereen wat wijn heeft gekregen en dus niemand met een droge keel achterblijft.
 
En hoe zit het met grote groepen?
Als je traint aan een kleine groep mensen, dan lukt het aardig om iedereen voldoende persoonlijke aandacht te geven. Als je daarentegen traint voor een grote groep van pakweg 100 mensen, dan wordt dat al een stuk minder evident.
In dat geval raad ik jou aan om de groep te verdelen in 4 gelijke taartstukken. Verdeel vervolgens jouw aandacht gelijkwaardig over elk van de taartstukken en het midden van de zaal. Je hebt in het totaal dus 5 focuspunten.
Je kan er ook voor opteren om de zaal te verdelen in 4 kwadranten, 2 vooraan in de zaal en 2 achteraan. Opnieuw geef je elk van de 4 kwadranten en het snijpunt van de kwadranten in het midden evenveel aandacht. Dat doe je opnieuw door jouw bovenlichaam en voeten te draaien in de richting van het kwadrant en tegelijkertijd jouw blik op dat kwadrant te richten. Je kan ook in de richting van dat kwadrant bewegen, terwijl je aan het spreken bent.
 
Het zwarte gat
Wie als trainer of spreker ooit op een podium stond, zal het volgende hoogstwaarschijnlijk herkennen. De podiumlichten zijn volledig op jou gericht. In de zaal zit jouw publiek, alleen … je ziet de mensen niet. In het allerbeste geval zie je enkel de mensen op de voorste rijen. Daarachter is een groot zwart gat. Best vervelend, want oogcontact maken en echt connecteren met jouw publiek wordt daardoor een pak moeilijker. Toch pas je in deze situatie ook best bovenstaande techniek toe: deel de zaal op in 4 kwadranten of taartstukken.
 
Oprechte aandacht
Onthoud: (oprechte) aandacht is het schoonste cadeau dat jij aan jouw toeschouwers kan geven. Ontneem hen dat cadeau niet.
 
Meer tips?
Ben je professionele trainer en wil je graag meer tips ontvangen voor het geven van wauw-trainingen? Noteer hieronder jouw naam en e-mailadres. 

    Ja, ik wil graag meer tips ontvangen.

Verzenden
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Elke Van parys

    ° Professionele Business Trainer sinds 2000
    °Geaccrediteerd trainer  Insights Discovery
    ° Trainer Lichaamstaal
    ° Gecertificeerd coach

    Foto

    RSS-feed

Foto
Foto
  • home
  • Webshop
  • Mijn bedrijf
  • Mijn boek
  • GRATIS WEBINARS